Težave pri prepoznavanju narcis

Ko se sprašujemo, ali smo se morda zapletli v odnos z narciso nam lahko kar nekaj njenih »žarkov« zamegli pogled. Zato je dobro poznati Pasti in metode manipulacije narcis. Kot lahko preberete v prispevkih: tudi, ko sami ugotovite, da gre za narciso, boste imeli težave pri dokazovanju tega dejstva tako drugim, kot sodišču. Poglejmo si zakaj:

V pajkovi mreži

Dejstvo je, da nam narcisa svoj pravi obraz pokaže šele, ko nas je dodobra privabila v svojo mrežo in je naša presoja že izmaličena. K temu prispeva tudi dejstvo, da smo narciso spoznali v popolnoma drugačni luči in si takrat želeli, da bi nas taka oseba sprejela v svojo družbo.

Narcise so navzven karizmatične osebe, ki imajo nek družben ugled in so odlične manipulatorke. Zato je zelo mogoče, da nam svojci in bližnji ne bodo verjeli, da oseba, ki jo sami poznajo lažna (narcise si uspešno izdelajo podporo v ozadju in nas tako z lahkoto prikažejo kot »nore«).Več o tem si lahko preberete v prispevku Faze partnerskega odnosa z narciso.

Kot smo že omenili, so zelo spretne tudi pri popačenju našega občutka za stvarnost. Ker narcise ne bodo nikoli sprejele odgovornosti in posledic svojih dejanj, je ena njihovih glavnih manipulacij prenos krivde. Ker ne bomo imeli nikoli prav in bomo vedno v zmoti, bomo hitro podvomili v to, da so pravzaprav one tiste, ki se motijo. Lahko se zgodi, da se na lepem opravičujemo za nekaj, s čimer nismo imeli nobene povezave.

“A narcissist paints a picture of themselves as being the victim or innocent in all aspects. They will be offended by the truth. But what is done in the dark will come to light. Time has a way of showing people’s true colors.”

Karla Grimes

“Dokaži jim, če jim moreš”

Naj za »piko na i« dodamo dejstvo, da si narcise verjamejo. Tudi, ko bodo njihove besede popolnoma drugačne od realnosti (v katero smo morda bili udeleženi tudi sami), je zelo verjetno, da jim bodo verjeli tudi drugi. Navsezadnje si verjamejo tudi one same.

“The most dangerous liars are those who think they are telling the truth.”

Unknown

Prav tako pa je diagnoza težka, ker se pogosto dogaja, da narcise ne čutijo nobenega nelagodja. Ker so nesposobne ljubiti in so tako obsedene s svojim lažnim svetom, opazijo, da je nekaj narobe šele, ko pride do zunanjih sprememb v njihovem življenju (ko otroci se z njimi prenehajo pogovarjati ali ko partner zahteva ločitev …). A tudi takrat bodo uporabile kakšno od svojih metod manipulacij, da situacijo obrnejo sebi v prid. Restnična “sprememba” narcise v boljšo osebo nikakor in nikoli ni v njihovem načrtu.

Torej…

Če prepoznamo 5 ali 6 značilnosti narcise (več značilnosti narcis v prispevku Prepoznajte narciso) in je njeno vedenje dolgotrajno in prevladujoče je čas, da najdemo pot za umik od te osebe. Zaradi skupnih otrok popolni umik ni mogoč, a prav zaradi njih je pomembno, da s to osebo znamo vsaj temeljno komunicirati. V naših prispevkih se bomo trudili najti resnične odgovore na to, kako se taka komunikacija uspešno izvaja in kaj vse nas pri doseganju dogovorov z narciso čaka.

Si želite izvedeti več?

Če vas tema še podrobneje zanima vam v branje in ogled priporočamo:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja