Faze partnerskega odnosa z narciso

Od samozavestnega plesa v maskah, do največjega sovražnika, ki nam je vzel ponos in samozavest. Narcise se iz princese v žabo ne spremenijo ob poljubu, ampak na tej poti prehodijo nekaj korakov. Literatura te faze odnosa z narcisami definira nekoliko različno – nekateri pričajo o treh, nekateri pa o več fazah. A vse imajo enak izid: popolnoma nas degradirajo. Ciklično nas povzdigujejo v oblake in surovo mečejo na tla. Da narciso pravočasno prepoznamo in razumemo, zakaj se nam v odnosu z njo dogajajo stvari, za katere morda krivimo sebe, se bomo v tem prispevku sprehodili skozi faze odnosa z narciso.

Prva faza

Prva faza je faza poveličevanja oziroma idealiziranja. Ta faza je verjetno najnevarnejša, saj nas narcisa na tej prvi točki uspešno prepriča, da je (in smo tudi mi, kot izbrani partner) nekaj posebnega. Gre za fazo na začetku odnosa in z njo nas narcisa spretno zvabi v svojo pajkovo mrežo.

Začne se z odličnim prvim vtisom in pravljičnimi začetki razmerja, kot so romantične večerje, idealni izleti in potovanja, zabavni večeri, prave besede ob pravem času, obleganje z pozornostjo… Občutek imamo, da smo našli ljubezen svojega življenja, da letimo na oblačku in da se narcise kar ne moremo naužiti. Ker je vse kakor, da smo na medenih tednih iz sanj, nekateri strokovnjaki tej fazi pravijo prav tako: »faza medenih tednov«. A ta popolna oseba ni nič drugega kot le velika izmišljotina.

“If it sounds too good to be true, it probably is.”

Richard Carlson

Narcise so odlične v »branju ljudi«. Hitro razumejo, kaj je tisto, kar si želimo slišati in kaj so naše šibke točke (ki kasneje v odnosu uporabljajo proti nam). Pozorni moramo biti na to, da v resničnem življenju popolnost žal ne obstaja. Če smo torej spoznali partnerico, ki nas v vsem podpira, se z nami vedno strinja, nas poveličuje in ravna z nami točno tako, kot smo od vedno sanjarili (ali celo še bolje), ter se našim prijateljem in družini predstavi kot naravnost čudovita oseba… je to morda dober znak za premislek o tem, da “tukaj nekaj ne štima”. V pravem razmerju prihaja do odstopanj in nasprotij, ključ do uspeha pa so ljubezen (česar narcisa ni sposobna), prilagajanje in kompromisi ter sprejemanje osebe prav takšne, kakršna je (“črna in bela barva najdeta čudovite odtenke sive” – pri narcisi obstaja le ena barva: njena).

V prvi fazi seveda nekajkrat vidimo t. i. »rdeče zastavice«, saj narcisa morda ob afektih spusti svojo masko, a ker smo že tako zaslepljeni od ljubezni jih spregledamo ali upravičujemo. Njeno neprimerno obnašanje lahko pripišemo »slabemu dnevu v službi« ali kaj podobnega.

In pri tej fazi gre prav za to: narcisa si nadene najlepšo masko, ki pa na žalost pod pročeljem skriva prazno in nesamozavestno osebo. To bomo na težak način spoznali v naslednji fazi.

Druga faza

Naslednji fazi pravimo faza razvrednotenja ali omalovaževanja. Na tej točki se začne navidezna popolnost razblinjati in narcisa nas začne degradirati. To so sprva majhne, negativne opazke in komentarji o nas, morda gre celo za naše negotovosti (o odvečnih kilogramih, stilu oblačenja …). A majhne stvari se počasi stopnjujejo: omalovaževanje je vse večje in večje (narcisa nas v družbi sarkastično žali, krivi nas za vse prepire, nas ponižuje in podobno). V posnetku dr. Daniela Foxa, na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Y1OGSeKsMlo je nekaj primerov razvrednotenja s strani narcise.

V to fazo spada tudi naše subtilno, a učinkovito počasno izoliranje od drugih. Narisa nam na tej točki poskuša zožati krog prijateljev ter si omogoči, da »v nas še bolj zapiči svoje kremplje«. V prispevku Zloraba osebe z narcistično motnjo o tem govorimo tudi bolj podrobno. Ker se je narcisa tudi našim prijateljem in družini predstavila z lažno masko popolnosti, se zna zgoditi, da nam nihče ne bo verjel, ko bomo začeli dvomiti o popolnosti te osebe. To nam lahko daje občutek, da smo »nori«). Zaradi vseh pasti in metod manipulacije narcise (več o tem preberite v Pasti in metode manipulacije oseb z narcistično osebnostno motnjo), je naša samozavest na tej točki že močno upadla in ne vemo več, kaj je res in kaj ni. Tukaj se lahko vprašamo: »Kaj počnem v tem odnosu?« in celo razmišljamo o tem, da bi (kljub zaslepljenosti z ljubeznijo) iz odnosa izstopili. A ker so narcise odlične bralke ljudi, to hitro zaznajo. Poleg tega so odlične manipulatorke in nas, ko začutijo umik ponovno prepričajo, da so »one tiste prave« in nas ponovno zasujejo z ljubeznijo. Cilj tega vedenja je, da si premislimo in v odnosu ostanemo. Na tej točki se narcisa ponovno vrne v prvo fazo (fazo poveličevanja oziroma idealiziranja).

Tretja faza

V naslednji fazi se lahko zgodi dvoje: narcisa nas zavrže, ker od nas nima več koristi in si najde novo žrtev (narcisa se ne spreminja, spreminja le svoje žrtve) ali pa pride do faze opustitve. Tukaj zna igrati s kartami, kot so »nihče te ne bo ljubil kot jaz, a če ne spremeniš nekaj stvari žal, ne morem ostati s teboj«. Kot jokerja lahko tukaj uporabi še lepe spomine iz prve faze. Če ste opazili se z narciso vrtimo v tem začaranem krogu. Ta krog lahko traja nekaj mesecev, dni ali celo samo nekaj ur- iz trenutka v trenutek izmenjuje ljubezen in sovraštvo.

Če iz razmerja odidemo, je velika možnost, da nas bo želela zvabiti nazaj. Če pa imamo skupne otroke, bodo prav njih izrabljale za to, da nas v svojem življenju obdržijo tako blizu, da nas lahko še naprej dvigajo in spuščajo (a bodo kot krinko za to uporabljale otroke). Če opazite, da so pred ponovnim srečanjem izredno prijazne do vas, naj vas to ne zaslepi, saj bo lepemu obnašanju vedno sledil padec.

Every high has a come down.”

Anarbor

Kako istopiti iz vrtiljaka?

“Iz odnosa z narciso rešite le, kar se rešiti da. Sebe.

Da, ujeli ste se v pajkovo mrežo, a za to se nikar se ne krivite. Ne krivite se, ker ste to osebo želeli ljubiti. Zavedajte se le ene stvari: narcisi ni pomoči. Narcisa ne čuti nelagodja, saj ne čuti empatije. Ni sposobna ljubiti. Pomembno je le, da rešite sebe in svoje otroke. V prispevku Zakaj narcisa postane narcisa? lahko namreč preberete, da otroci lahko prevzamejo narcistična vedenja od svojih staršev. Zato na tej točki sprejmite resničnost, žalujte za osebo, ki ste jo ljubili (a ne obstaja), delajte na sebi in naj vaša prioriteta ostanejo otroci.

Kako se rešiti iz tega začaranega kroga od katerega se nam kar lahko preberete v prispevku Trnova pot iz odnosa z narciso.

Viri

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja