Zakaj narcisa postane narcisa?

Da bi nekoliko boljše razumeli celotno sliko narcistične osebne motnje (v nadaljevanju NOM) si bomo na kratko pogledali, zakaj jo oseba pravzaprav razvije. Če vas pa tema zanima tudi bolj podrobno, smo na koncu prispevka navedli nekaj zanimih dodatnih virov.

Vzroki nastanka duševnih motenj velikokrat izvirajo iz otroštva. Zato utegne biti to znanje uporabno tudi s stališča starševstva – prepoznamo lahko napačne načine vzgoje otroka ter se jim izognemo.

Vsi vemo, da imamo starši na otroka velik vpliv. Rečemo lahko, da narcise oblikuje svet (so narejene, ne pa rojene). Narciso “ustvari” sicer dobronameren starš s kombinacijo pretiranega in premajhnega popuščanja. Gre torej za otroke, katerega starši skačejo iz ene skrajnosti v drugo (enkrat je najboljši, drugič pa nič vreden). Tako razvije razcepljeno osebnost in posledično narcisizem. Vsi starši verjamemo, da so naši otroci najboljši, a jih sprejemamo tudi, če jim spodleti. Pri narcističnih otrocih ni tako. Od njega starši pričakujejo in sprejemajo le najboljše.

Poglejmo si konkreten primer:

Če narcisa dosega pričakovanja svojih staršev, jo slednji hvalijo in kujejo v zvezde. Lahko bi rekli, da je njihova »ljubezen« nje pogojena z njenimi uspehi. Če pa teh visokih pričakovanj ne doseže, so njeni starši razočarani, jo ponižujejo ali so (v skrajnih primerih) do nje celo agresivni. Čustva narcise so zanje nepomembna. In prav zaradi tega zanemarjanja njenih čustev, slednja ne razvije empatije in realne ocene svojih sposobnosti. V svojo zaščito razvije »lažno samopodobo« pod katero skriva neprijetne občutke manjvrednosti.

Narcisa lahko postane narcisa tudi, če prihaja iz družine, kjer je bila fizično ali psihično zlorabljena, ali pa družine, kjer je narcistična vedenja prevzela od svojih staršev (»Zakaj bi jaz morala čakati v vrsto?«). Zato je pomembno, da svojega otroka pred narcističnim staršem varujemo.

Viri in dodatna literatura:

Če si o vzrokih nastanka NOM želite vedeti več, vam priporočamo:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja