Reakcija na članek “Še en madež…”

Uredništvo
Nova 24
Štihova 7
1000 Ljubljana

Pozdravljeni,

pišem vam v funkciji podpredsednika Društva Očetov Slovenije ( DOS ) v zvezi s člankom, ki ste ga objavili dne 01.12.2021 na vaši spletni strani na naslovu
https://nova24tv.si/slovenija/se-en-madez-na-slovenskih-sodiscih-na-druzinskih-oddelkih-delujejo-izkljucno-sodnice-ki-diskriminirajo-ocete/

Naj se vam najprej najtopleje zahvalimo za pozornost, ki ste jo namenili statusu razvezanih otrok in očetov dandanes v Sloveniji. Problematika je izredno pereča in vse prevečkrat smo priče zgodbam, kot jih opisujete. Vse prevečkrat se nasilje nad otroci ali očeti, namerno starševsko odtujevanje ter drugi ekscesi uspešno prikaže kot nasilje nad ženskami. Družba vključno s svojimi podsistemi pa, podležena stalnemu pranju možganov enostranskega prikazovanja družinskega nasilja, pa prepogosto sledi tem v žrtve preoblečenim storilkam.  Prav slednje se nam zdi, da je društvo DOOR in njegov predsednik, g. Ivanič želelo izpostaviti v navedenem članku.

Vendar pa smo ob branju ugotovili, da je v članku nekaj nedoslednosti in sicer v načinu povzemanja aktivnosti dveh društev, ki sta sicer sorodni, a vseeno DOOR in (naš) DOS nista ista pravna oseba. Za podlago ste namreč uporabili slikovno gradivo z dogodka “9 mesecev do rojstva, 9 mesecev do sodbe”, ki smo ga člani DOS pripravili in izvedli pred Družinskim sodiščem. Ker verjamemo v sodelovanje in povezovanje smo pozdravili željo DOOR, da se nam na dogodku priključi ter opozorili na COVD restrikcije, ki jih moramo spoštovani. DOOR drugače organizacijsko ni bil prisoten in ni bil prijavljeni organizator.

Z društvom DOOR se strinjamo, da je reforma sodstva in zakonov ter podzakonskih aktov s nujna. Še bolj je verjetno nujna reforma podsistemov: prvenstveno CSD, izvedencev in policije. Vendar pa se naši društvi razlikujeta v pristopu do katalizacije sprememb. Naše društvo ne želi povečevati stopnje konfliktnosti, niti spolne delitve. Prav v odpravljanju počasnosti sodstva vidimo popolno prekrivanje interesov očetovskih in ženskih organizacij. Zato iščemo konsenz, pragmatično razmišljamo o izboljšavah – tudi znotraj obstoječega sistema. Več kot tragične zgodbe očetov uporabljamo izključno za razbijanje skepse in osvetlitev ekscesov, ki se dogajajo, kot izhodišč ter utemeljitve predlaganih izboljšav.

Zato se moramo delno ograditi od vsebine članka, saj nepozornemu ali celo nepoučenemu bralcu najbrž ne oslika vsebinske razlike in nas zato lahko brez razlike poveže v enotno nevladniško zgodbo, kar pa ne ustreza ne dejanskemu, ne pravnemu in ne vsebinskemu (še najmanj pa željenemu) stanju.

Namreč, v odnosih do državnih organov, ki so kot odločevalci v pravnem redu ureditve države, si ne moremo privoščiti biti povezani z društvom DOOR na predstavljen način in vsebino, saj uporabljamo drugačno retoriko in ciljno usmerjenost – ne moremo si privoščiti, da bi naše pobude enačili s katerimkoli drugim interesom ali oragnizacijo in si s tem otežili naš boj v vplivanju na spremembo področnih zakonodaj, ki jih v DOS obravnavamo kot preživeto in potrebno nujne posodobitve.

V Društvu očetov Slovenije (DOS) menimo, da vlada v danih razmerah dela dobro ter da si minister Cigler-Kralj ne zasluži zapisane kritike, niti ni pravi naslovnik zanje. Vsekakor menimo, da je z Ministrstvom za delo in družino nujna konstruktivna diskusija o pomanjkljivostih in možnosti izboljšav v socialnem sistemu, vlogi in načinu dela CSD-jev, vlogi nevladnih organizacij ter nenazadnje tudi o pristranosti ter pretirani pozitivni diskriminaciji, ki jo očetje zaznavamo v praksi. Veselimo se tudi nadaljevanja razprav na Strateškem svetu ge. Romane Tomc, kjer je pravo mesto za nujno potrebne multidisciplinarne akcije, ki segajo preko več ministerstev.

Prijazno vam predlagamo bodisi objavo tega našega sporočila ali pa  objavo popravka na vaši spletni strani v katerem, prosimo, zapišite, da se je v članku pojavila napaka in, da sta društvi DOOR in DOS po statutih nepovezani organizaciji, za objavo članka pa je bilo po pomoti brez nevedbe uporabljeno slikovno gradivo dogodka DOS  ter prosim navedite tudi ime dogodka “9 mesecev do rojstva, 9 mesecev do sodbe”. Če lahko objavite tudi povezavo na to našo akcijo https://ocetje.si/9mesecev/ vam bomo izredno hvaležni.

Še enkrat hvala za vaš članek o tej več kot pereči problematiki in upamo, da nam bo skupaj uspelo povezati več otrok z očeti!

Za kakršnekoli dodatne informacije smo vam na voljo!

S spoštovanjem,

Rihard Fekonja

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja