9 mesecev do rojstva – 9 mesecev do razsodbe

Postopki z vpletenimi mladoletnimi otroki pred družinskimi sodišči v Sloveniji tečejo po več let. Obstajajo primeri, kjer je oče na rezultat testa očetovstva čakal 7 let, drugi je lahko spoznal svojega novorojenca šele po enem letu. Matere tožijo nekaj let za plačilo preživnine. Nespoštovanja sodnih odločb z nekajletnim reakcijskim časom sodišča so stalnica.

V državah Evropske unije in tudi drugod po svetu lahko vidimo, da je pravica lahko hitra in učinkovita, saj se tam večina primerov odvije v nekaj tednih ali mesecih. Torej se da – izjeme pa bodo vedno obstajale, saj se življenja ne da v popolnost normirati.

Pravica ki zamuja – ni pravica! Dolgotrajni postopki pred sodiščem dodatno obremenijo vse vpletene, jih finančno in psihično izčrpajo. Pogosto otroci prej odrastejo kot pa pričakajo pravnomočno odločbo – prepogosto z doživljensko travmo razvlečenega procesa.

Nedopustno je, da družba ki skrbi za vse in za vsakogar tako miži ob tem pravnem nasilju nad lastnimi otroci. Zmagovalcev ni že na začetku, lahko pa se izognemo koncu, kjer so vsi nepopravljivi poraženci.

Ne verjamemo, da je sodna praksa posledica zlobe ljudi v sodnem sistemu. Prav tako ne verjamemo, da pravni umi ne morejo najti boljših rešitev. Pravila, po katerih deluje pravosodje so pravila, ki si jih je postavilo pravosodje samo. Priznati si moramo, da ne delujejo, kot bi se za socialno evropsko državo 21 stoletja spodobilo, Moramo jih preučiti in prenoviti. Naši otroci si zaslužijo iskrenost.

Naša zahteva je preprosta: postopki, v katerih so vmešani mladoletni otroci, se morajo pravnomočno končati v 9 mesecih!

Več informacij:

Izjava za javnost, 21.4.21

Akcija ob Svetovnem dnevu ozaveščanja o starševskem odtujevanju

Predlogi naših zakonskih in postopkovnih sprememb

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Share this post

Comment (1)

  • Teta Reply

    Pozdravljeni, popolnoma se strinjam z navedenim, da bi se postopki morali čim prej končati. Žalostno je samo to, da največ trpijo otroci. Pa kljub temu, da vsi vedo kaksna je njihova zelja, delujejo proti temu.

    04/05/2021 at 21:43

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja