Razlikovanje med zdravim in patološkim narcisizmom

V prispevku Prepoznajte narciso, si lahko preberete nekaj tipičnih značilnosti osebe z narcistično osebnostno motnjo (v nadaljevanju NOM). V tem prispevku se bomo ukvarjali s pomembnostjo razlikovanja med patološkim in zdravim narcisizmom.

Razlikovanje je pomembno, ker si prav od nas lahko pripiše katero (ali celo nekaj) značilnost osebe z NOM. Popolnoma normalno je, da vsak od nas pri sebi najde nekaj, kar jemlje kot zelo dobro. Vsi se želimo počutiti dobro pred drugimi in si včasih želimo, da bi imeli kakšen privilegij več kot ostali. Nič ni narobe, če kdaj pomislimo, da je nekaj na nas celo skromno boljše od drugih. Pravzaprav je dobro, da se včasih rahlo precenjujemo, saj nas to žene naprej. Pomembno je, da samozavestnih oseb ne smemo prehitro označiti kot “narciso” (več o problematiki s prepoznavanjem osebe z NOM si lahko preberete v prispevku Težave pri prepoznavanju osebe z NOM).

Zdrav narcisizem

Zdrav narcisizem se v glavnem kaže v dobrem (a realnem) samovrednotenju, sočutju in skrbi za druge ljudi, njihovih občutkov in želja in podobno. Če naše samovrednotenje ni zadostno, se naredi nasprotni učinek: počutimo se manjvredno. Tukaj je pomembno dodati, da človek z dobro samopodobo ob kritiki čuti manjše zadovoljstvo, a se nikakor ne počuti osramočeno.

Patološki narcisizem

Pri patološkem narcisizmu pa gre za osebnostno motnjo, pri kateri oseba z NOM (zaradi razcepljene osebnosti) razvije lažno osebnost. Osebe z NOM nosijo več mask (o tem si lahko več preberete v knjigi Loti Palmer: V opoju narcisa : Kako prepoznati narcistično osebnostno motnjo, jo odstraniti iz svojega življenja in začeti znova, https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/298925824). Predstavljajo se kot samozavestne in karizmatične ljudi, ki pa pod masko skrivajo občutke praznine in manjvrednosti. Da lahko govorimo o patološkem narcisizmu kot osebnostni motnji, mora biti narcistično vedenje dolgotrajno in prevladujoče. Osebe z NOM so blazno občutljive na kritiko, ki jih popolnoma razvrednoti.

Vas zanima več?

O razlikovanju med zdravim in patološkim narcisizmom si lahko več preberete v članku Sabine Prah, z naslovom Narcisizem in obrambni mehanizmi pri ženskah (https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-3HHQQDCG). Nekoliko lažje berljiv je pogovor z dr. Andrejo Pšeničny, z naslovom V opojnem objemu narcisa (v iskalnik spletne strani https://www.psihoterapija-ordinacija.si/clanki-in-delavnice/clanki-poljudni vtipkate naslov članka).

Dodati gre tudi, da se narcisizem danes v veliki meri kaže s socialnimi omrežji in t. i. »selfiji«, s katerimi ljudje (večinoma ženske) iščejo potrditev drugih. To pa je popolnoma druga in obsežna obravnava v povezavi z NOM in jo bomo za potrebe društva izpustili. Več o tem o si lahko ogledate na posnetku Dr. Todda Grande, na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=zauuYeNcoQk

Zanimiv je pa tudi TEDx Talk, kjer novinarka Mary McGill povezuje “selfije” in mlade ženske z narcisizmom, na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Fb2J5eDoFko

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja