Kako se spopadati z odtujitvenim starševstvom

Če bi si o materi vaših otrok mislili, da je dobra in čudovita oseba, bi še vedno bili z njo. A ravno za to gre pri razhodu. Mislimo si, da je drugi starš slaba oseba, pred katero želimo zaščititi sebe in predvsem svoje otroke. To je naše zaznavanje te osebe. Ne smemo pa pozabiti, da se to ustvarjanje lastne (velikokrat zmotne) percepcije drugega starša dogaja na obeh straneh.

Oseba, ki jo mati vaših otrok sovraži, niste vi

Da, prav ste prebrali. Kot smo že omenili, se med staršema začnejo bitke, a ne proti osebi, ki obstaja v resnici, temveč osebi, kot jo zaznava drugi. Ne bori se torej proti vam, temveč njenim zaznavanjem vas. Grda ločitev, ljubosumje, uporabljanje otrok kot orožje… vse to se dogaja ob odtujitvi. Več o tem si lahko preberete v Odtujevanje staršu ter Starševsko odtujevanje.

A pomnite!

Težave, s katerimi se spopadate vi, kot starši niso enake težavam, s katerimi se ob razhodu spopada vaš otrok. Velikokrat naredimo to napako, da pomislimo, da vse pestijo enaki problemi. Zelo pomembno je zavedanje, da se otrok spopada s popolnoma drugačnimi vprašanji in občutki, kakor vi.

Otrok mora imeti občutek, da lahko svobodno ljubi oba starša

Medtem ko se starši prerekamo s percepcijami en drugega, ki smo si jih ustvarili, je pomembno vedeti, da ti dve osebi za otroka ne obstajata. Otroku je pomembno ves čas zagotavljati svoboden odnos s staršema, ki jih pozna on.

Kaj pa nasveti?

Ker seveda vse zveni lažje v teoriji kot v praksi, si poglejmo 3 nasvete kako se spopadati z odtujitvenim starševstvom:

1. Strateško neodzivanje

Čeprav ima oseba, ki si jo je mati vaših otrok ustvarila o vas vaše ime in obraz, se morate zavedati, da to niste vi. In tudi, če vas mika, da bi “se” branili pred žaljivkami – ne branimo osebe, ki v resnici ne obstaja! Obramba je naš naravni odziv, a zakaj bi branili nekaj, česar ni? Najboljše kar torej lahko naredite je, da se strateško ne odzivate na provokacije. Kako dobro vas mati vaših otrok v resnici pozna? Pravega vas, vaše želje, namene…? Ne prav dobro, kajne? Zato sprejmite, da ste vi v njeni glavi grozna oseba. Če bi oseba, ki si jo je ona naslikala kot vas zares obstajala, bi bila verjetno tako grozna, da bi jo sovražili tudi vi. Zato je ne branite. Čustveno se od te napačne precepcije odmaknite in se ne odzivajte.

2. (po)Skrbite zase

Poskrbite, da dovolj spite, se gibate, zdravo prehranjujete in počnete stvari, ki vas osrečujejo. Ena od najbolj stresnih stvari, ki jo človek lahko doživi je ločitev. Če še ta poteka burno, je toliko bolj pomembno, da poskrbite zase in svoj dobrobit. Boljše, kot boste skrbeli zase, boljši starš boste lahko bili svojemu otroku. To nas pripelje do 3. nasveta:

3. Osredotočite se na svoj odnos z otrokom

Ko smo že omenili, je ločitev ena od najbolj stresnih stvari, ki jo lahko doživite. To velja tudi za vašega otroka. Miren, srečen in ljubeč starš je za vašega otroka v tem obdobju ključnega pomena. Zato torej spustite svojo bojno sekiro, na bitke se ne odzivajte in otroku pokažite, kdo ste v resnici. Vso energijo, ki bi jo lahko vlagali v boj proti materi svojih otrok, posvetite le njemu. To ni poraz, ampak umik iz bitke, v kateri je največji poraženec prav otrok sam. Slednji bo hitro odrasel, zato izkoristite čas, ki ga imate z njim. Čas za objeme, igre z žogo in vse, kar vaju osrečuje. Kvalitetno izkoriščen čas z otrokom in njegova ljubezen sta definitivno večja nagrada kot to, kar bi lahko “dobili” od zmage boja z njegovo materjo.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja