Odtujevanje staršu

Znaki odtujenega otroka

 • Zavračanje stikov. Otroci zahtevajo plačevanje preživnine obenem pa zavračajo stike očetu.
 • Izogibanje stvarem očeta. Otrok se izogiba vzeti obleke ali igračke od izgubljenega starša domov.
 • Uničevanje osebnih predmetov. Pod psihično nasilje štejemo uničevanje osebnih predmetov.
 • Fotokopija matere. Otroci se izražajo kot popolne male fotokopije odtujujočega roditelja. V izgubljenem roditelju ne morejo videti nič dobrega, v “ljubljenem” pa nič slabega.
 • Samostojno razmišljanje. Otroci, ki poudarjajo, da razmišljajo samostojno, pogosto uporabljajo besede in pogovorne fraze odtujujočega starša, kar postavlja njihovo trditev na laž.
 • Doživetja v preteklosti z očetom. Če mu predočimo seznam dobrih in pozitivnih doživetij, ki jih je v preteklosti preživel z očetom, bo otrok povedal, da v nekaterih ni užival, za druga, da je bil v njih “prisiljen”, za tretja, da so bila v celoti “očetova ideja” in za četrta, da se jih več ne spominja.
 • Amnezija. Na delu je proces pozabljenja v katerem se otrokovi dobri spomini na očeta uničijo.
 • Blatenje. Najprej pride kampanja blatenja, s katero otrok napada osovraženega in odsotnega roditelja. To litanijo zlahka sprožijo učitelji, advokati, sodniki ali socialni delavci in je običajno najmočnejša v prisotnosti osovraženega starša.
 • Aktivna udeležba otroka. Pri odtujitvi otroka pa ne gre le za indoktrinacijo (“pranje možgan”), v kateri bi imel otrok le vlogo pasivnega objekta, ampak s časom še sam aktivno prispeva in doprinaša k blatenju, obrekovanju in klevetanju lastnega odsotnega očeta.
 • Scenariji. Otrok si pogosto sposoja scenarije z frazami “ljubljenega” roditelja.
 • Konsistenten proces. Odtujitev se ne pojavi čez noč. Je postopen in konsistenten proces, ki je direktno povezan s časom, ki je bil porabljen za odtujevanje.

Zloraba otroka

Odtujitev staršu je najbolj ekstremen primer kjer v večini maščevalne matere otroke aktivno hujskajo proti očetom in jim o njih govorijo srhljive laži z namenom pridobitve nadzora nad otrokom. Odtujitev staršu je čustvena zloraba otroka. Zloraba je zločin.

Analiza

Odtujevanje staršu je bistven in kritičen proces mater v njihovem maščevanju. Mati je začela z odtujevanjem otroka očetu že pred ločitvijo. V kazenskem postopku otrok daje vse izjave značilne za odtujevanje staršu (znanemu kot PAS – parental alienation syndrome). Mati je izkoristila prvo priložnost in očeta ovadila z lažno kazensko prijavo. Tako je dosegla prekinitev stika očeta z otrokom in ga je z kazenskim postopkom izločila takoj in za obdobje več let.

Materi uspe v celoti izvesti odtujitveni proces. Odnos med otrokom in očetom je dokončno uničen.

Proces odtujevanja je pospeševala pedopsihologinja s katero je mater sodelovala.

Napaka: Oče je naredil napako, ker ni obdržal kakršenkoli stik z otrokom. Z minimalnim stikom pa tudi vendarle praktično ni mogoče ustaviti vpliva matere, ki izvaja odtujevanje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja