Izpodbijanje očetovstva

Ustavno sodišče je jeseni 2015 razveljavilo omejitev izpodbijanje očetovstva le do 5. leta otrokove starosti in je sedaj možno izpodbijati očetovstvo do otrokove polnoletnosti.

Je pa potrebno vložiti tožbo v roku enega leta, ko izveste za okoliščino, ki porodi očetu dvom. Okoliščino lahko izveste npr. od priče, morda pa vam je mati povedala kar sama v prepiru, da niste pravi oče.

Očetovstvo se testira z testom genskega zapisa (DNK). Strošek testiranja na sodišču je 1.500 EUR. Na tržišču preko interneta pa lahko izvedete enako kvaliteten test (strošek na sodišču je višji zaradi formalnosti) sami že za 150 EUR vendar v soglasju z materjo, drugače ste lahko obtoženi nasilja nad otrokom. Test lahko opravite sami, hitro in neboleče z odvzemom sline z dlesni. Seveda test, ki ga opravite sami nima pravne veljavnosti. Po raznih analizah je pričakovati, da v Evropi od 2-10% očetov ni bioloških staršev.

Rezultat DNK testa in tožbe ima pravne posledice saj več ne boste oče otroku: ne boste več obvezni plačevati preživnine in otrok ne bo vaš dedič.

Analiza

Pred spremembo zakona v 2015 oče več ni mogel izpodbijati očetovstva in je kljub tej okoliščini moral plačevati preživnino. Po 5. letu otroka je oče izvedel za okoliščino (mati mu je sama povedala v prepiru), ki mu je porodila dvom v očetovstvo, vendar po starem zakonu ni mogel več ukrepati. Lahko pa je vložil tožbo sedaj v roku enega leta po novem zakonu, ki dovoljuje preverjanje do 18. leta otroka.

Dobra praksa: Oče bi moral opraviti DNK test očetovstva takoj po rojstvu otroka.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja