Sindrom starševskega odtujevanja

Po podatkih SURS je bilo v Sloveniji v obdobju 10 let (od leta 2009 do 2018 ) sklenjenih 66.476 zakonskih zvez in v enakem obdobju smo beležili 24.051 razvez zakonskih zvez, kar je 36,2%. Od teh 24.051 razvez je bilo kar 51,4% razvez z otroki, skupaj 12.358 razvez. Iz statističnih podatkov lahko vidimo, da v povprečju letno zaznamo 1.236 razvez z otroki. Ločitev je izrazito stresna izkušnja za vse udeležence, najbolj pa za otroke. Nekateri starši, kljub intenzivnim čustvenim reakcijam in sporom v času ločitvenega procesa in po tem, uspejo svojim otrokom nuditi adekvatno čustveno podporo in jih zaščititi pred medsebojnimi spori nekdanjih partnerjev.

Žal pa se vse bolj pogosto dogaja, da starša uporabljata otroka v boju proti nekdanjem partnerju in je otrok orožje za to neprijetno vojno. Najpogostejši način zlorabe odnosa z otrokom, pogosto misleč, da počnejo pravo stvar, je odvračanje otroka od enega izmed staršev oziroma kot so ga strokovno poimenovali »sindrom starševskega odtujevanja«.

Sindrom starševskega odtujevanja je v strokovni literaturi prvič opisal in definiral psihiater Richard A. Gardner. Pojem je vpeljan v psihologijo leta 1987 in je eden izmed načinov, ko starši ovirajo normalno rast in razvoj svojih otrok. Starševsko odtujevanje (PAS sindrom) je oblika družinskega nasilja, v katerem je tarčni (zavrnjeni) starš izpostavljen psihološkemu nasilju, čeprav ni več del družinskega sistema. Tarčni starš je celo življenje žrtev odtujitelja (priljubljeni starš, ki otroka odtujuje), svojega nekdanjega partnerja, saj med njima do konca življenja obstaja vez in s tem nasilje zaradi skupnega otroka.

Ker odtujevanje teče vzporedno z ločitvijo oziroma razvezo staršev in tako narašča s številom ločitev, se je tega problema začela zavedati tudi stroka, tako psihološka, zdravstvena (psihiatrična) kot tudi socialna. Vse bolj splošno je priznano, da je odtujevanje otrok od drugega starša čustvena zloraba otrok. V nekaterih državah je odtujevanje kaznivo dejanje, saj gre za duševno zlorabo oziroma psihično nasilje, ker pa poteka v (razbiti) družini, gre posledično za nasilje v družini.

Vsekakor je za otroka po razpadu zakonske zveze pomembno, da ostane v dobrih odnosih z obema staršema in da so otroci zaščiteni pred starševskimi konflikti. V tej situaciji nekateri starši, z namenom, da bi povečali svojo starševsko vlogo, pričakujejo od otroka, da se bo odločil med staršema. V najhujših primerih pa eden izmed staršev nagovarja otroka, da se odmakne od drugega starša. V teh primerih starši manipulirajo z otroki z idejo, da otrok zasovraži drugega starša in se na ta način odtuji od njega.

V ta namen je leta 2006 ustanovljen mednarodni dan osveščanja o starševskem odtujevanju (Parental Alienation Awareness Day – PAAD. Glede na to, da se naše društvo bori proti starševskem odtujevanju, se bomo tudi letos pridružili akciji osveščanja in si pridobili mesto na mednarodnem plakatu, ki bo zaokrožil svet s pomočjo družbenih medijev.

Društvo očetov Slovenije si prizadeva, da bi ljudi osvestili o problematiki starševskega odtujevanja in prikazali, da takšno početje ni sprejemljivo. Pomagati želimo otrokom, ne odtujevalcem, zatorej nam pomagajte tudi vi in se nam pridružite v nedeljo, 25.04.2021 od 10 do 13 ure na mirnem shodu, ki bo potekal na ploščadi pred Družinskim sodiščem v Ljubljani, Slovenska cesta 41.

Leonard Košir in Ina Kovačević

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja