Pomembni datumi v Movembru

Upam, da ste se s puščanjem rasti brkov priključili novembrski akciji “Movember”, saj je ta mesec namenjen osveščanju o zdravstvenih težavah moških. Sprva bolj specifično moškim težavam, kot sta rak na prostati in rak na modih, sedaj je vključeno tudi osveščanje o depresiji. No, jaz se letos nisem obril na začetku meseca, tako da ga ne bom mogel zaključiti s fotografijo enomesečnih brkov. Pa drugo leto!

V novembru pa nameravamo obeležiti prihajajoča dva dneva:

18. november bi moral biti priznan za Mednarodni dan odprave nasilja nad moškimi (International Day for the Elimination of Violence Against Men), za kar si prizadeva ameriška NVO Domestic Abuse and Violence International Alliance (DAVIA, več o tem na DAVIA@endtodv.org), kateri se je pridružilo tudi naše društvo. Tudi mi si prizadevamo razbiti stereotip, da smo samo moški nasilneži in samo ženske žrtve, saj vemo, koliko je nasilja nad moškimi. Temu pa sledi še en pomemben dan, in to je

19. novemberMednarodni dan moških (International Men’s Day). Tudi ta pobuda se je začela na avstralazijskem območju, in sicer na Tongi (Movember ima korenine v Avstraliji). Prav je, da se na ta dan spomnimo, da imamo tudi moški pravice, in da si je treba prizadevati za odpravo krivic, ki se nam dogajajo s kršenjem osnovnih človekovih pravic. Po vsem svetu.

Prav bi bilo, da bi v novembru oziroma Movembru pustili rasti brke in si pripeli modro pentljo. In da na ta dva dneva opomnimo svoje drage, svoje bližnje, za kakšen dan gre, čestitamo kolegu, prijatelju, znancu… za ta dan.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja