Patološko laganje

Laganje je lahko tudi simptom patološkega stanja – osebnostnih motenj, kot so psihopatija, sociopatija, narcisoizem ali mejna osebnostna motnja. Patološke lažnivce je težko prepoznati med ljudmi, s katerimi se srečujemo, saj so v večini zelo prepričljivi. Lažejo konstantno preko daljšega časovnega obdobja.

Kadar preveč sprašuješ in rineš vanj, bo vse obrnil tako, da boš na koncu sam kriv.

Patološki lažnivec je odličen manipulator, zato lahko ljudi zlahka zavede, vendar se ga da razkriti, ko veš s kom imaš opraviti.

Obravnava

Jeza in impulzivnost velikokrat vodita tako osebo do početja, da druge okrivi za dejanja, za katere je dejansko sama odgovorna. Posameznik lahko prepriča pravni organ (vključno z odvetniki, terapevti, izvedenci in sodniki) o svoji nedolžnosti ali o verodostojnosti obtožb, ki jih poda o kom drugem. Pri sodni obravnavi so lahko zelo prepričljivi s pomočjo patološkega laganja. Kadar tak bolnik nastopa kot priča ali kot obtoženec, bi morala biti sodišča obveščena o diagnozi.

Kazniva dejanja, povezana s patološkim laganjem, lahko vključujejo tudi krajo, sleparstvo, ponarejanje in plagiatorstvo.

Treba pa je omeniti, da so lahko kljub vsemu nekateri patološki lažnivci zelo uspešni strokovnjaki in to brez javnih evidenc o kaznivem dejanju.

Lažne obtožbe

Lažne obtožbe so oblika psihološkega in posrednega nasilja s strani uradnih oseb (to je z uporabo kazenskega pregona in sodnega sistema in/ali z izobčenjem iz socialnih krogov), ki uničijo kariero, ugled, sorodstvene odnose, sosedske odnose in prijateljstva ter vodi do dejanskega fizičnega nasilja (policijsko nasilje, fizični napadi, karakternih umorov, itd.).

Blatenje z lažni je način maščevanja ali kaznovanja žrtve, ker se bivši partner počuti zapuščen, zavrnjen, ponižan in verjetno inferioren do osebe kateri je žrtev naklonjena.

V vsakem primeru je diagnoza izvedenca podleže pričakovanju o tem, kako naj bi se psihopati obnašali: to pomeni, da zdravnik pričakuje da bo psihopat težak, dominanten in agresiven. Ženska, ki pa ne projektira teh značilnosti, zato ni psihopat.

Bolj kot večina ljudi, ravno psihopati učinkovito izrabljajo ta pričakovanja kot močno orodje za manipulacijo. Tako lahko ženska psihopat v celoti izkoristiti pasivni, topli, skrbeč spolni vlogi pripadajoč okarakteriziran stereotip, da bi dobila tisto, kar hoče od drugih.

So zelo dobri pri ustvarjanju dobrega vtisa o sebi in portretiranja njihovih žrtev kot pravih hudodelcev.

Analiza

Mati laže prepričljivo, detajlno in čustveno. Zato ljudje, vključno s sodnicami zlahka podležejo materinemu vplivu, saj jim njihova osebna izkušnja in informiranost ne omogoča poznavanja karakterja patološke lažnivke in ne vedo s kom imajo sploh opraviti.

Feminizirani diskriminatoren sistem z toleriranjem laži, materi daje potuho tudi za kazniva dejanja, da očeta finančno izkorišča in izvaja nad njim pravosodno nasilje.

Primer glasbene šole je enkraten primer, kjer je neobremenjen in nepristranski državni organ odkril kršitev s strani matere. Mati se na izkušnji ničesar ne nauči in še naprej laže s tokrat ponarejenim notarskim zapisom policistu. Na žalost na koncu zmanipulira z lažmi tožilko na ODT, da ne ukrepa proti materi čeprav bi lahko. Tako dolgotrajno laganje in nekatere že fantastične laži (npr. o zlatu, fotomontažah) pa razkrije, da ima mati značilnosti patološke lažnivke.

Dobra praksa:Mati je bila odkrita v vseh treh ciklih njenega laganja in ponarejanja: na sodišču, policiji in ODT na osnovi dokumentov. Pismo, ki ga je dobil nazaj je oče shranil neodprto. Oče je uspešno priganjal mater v njenih lažeh do konca in tako razkril njeno naravo, kar bo koristno uporabil za naslednje obravnave na sodišču, da pokaže njeno neverodostojnost.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja