Opravičilo Ženske svetovalnice, ne-opravičilo DNK in nič od SOS

Zanimivo je spremljati odziv ženskih organizacij, ki so naročnik kampanje Znamenja

Ženska svetovalnica

V Društvu očetov moramo izpostaviti reakcijo Ženske svetovalnice kot primer zrelega in iskrenega odnosa do dela in napak. Že v četrtek, 22.4.21 smo zvečer prejeli klic Lucije Užmah, vodje Ženske svetovalnice, kjer je bil prvi stavek “Nismo bile pozorne, se oproščamo”. V petek je klicu sledilo še pisno opravičilo:

From: Lucija Užmah
Date: 23 April 2021 at 11:20:10 CEST
To: Andrej Mertelj
Subject: Opravičilo

Spoštovani gospod Andrej MERTELJ, predsednik DRUŠTVA OČETJE SLOVENIJA, vsi člani in članice DRUŠTVA OČETJE SLOVENIJE, in druga javnost, ki smo jo – nehote in nenamerno – prizadeli in vznemirili zaradi objave akcije ZAMENJA,

sem predsednica nevladne organizacije DRUŠTVO ŽENSKA SVETOVALNICA, naročnice akcije ZNAMENJA. K akciji sta, na naše povabilo, kot sodelujoči nevladni organizaciji, pristopili DRUŠTVO ZA NENASILNO KOMUNIKACIJO in DRUŠTVO SOS TELEFON ZA ŽENSKE IN OTROKE – ŽRTVE NASILJA. Kreativo je oblikoval mlad in zagnan ter nenasilju predan kreativni tim oglaševalske agencije PRISTOP, ki nam je že prej požrtvovalno in brezplačno pomagala izpeljati odmevne akcije, odmevne v smislu povečanja prijav nasilja ter s tem povezanega preprečevanja in ustavljanja nasilja ter pomoči žrtvam nasilja.

Vsi, t.j. naša organizacija (naročnik), sodelujoči organizaciji na naše vabilo ter kreativni tim oglaševalske agencije, smo delovali v dobri (pravzaprav najboljši) veri z namenom, da opozorimo na nesprejemljivost nasilja v sodobni družbi. S poudarkom na nasilju v družini in intimno partnerskih odnosih v času pandemije (izolacija, delo in šolanje od doma, ostali vladni ukrepi), po zaznanem zaskrbljujočem porastu nasilja v drugem valu, nad obema spoloma.

Nasilje nasploh in nad komerkoli in v katerikoli obliki je po našem prepričanju zavržno dejanje, za katerega ni opravičila, niti izgovora. Verjamem, da nas to prepričanje tesno povezuje. Vendar… Kdor dela, se lahko tudi zmoti. V ‘podrobnostih’, ki se lahko še prehitro izkažejo kot ključne in pomembne.

Akcijo smo objavile dne 20. (BillBoard plakati) in 21.04.2021 (objave na družbenih omrežjih). Poleg pozitivnih odzivov pa smo prejele tudi očitke v smislu, da naj bi želele kot osebe, ki nasilje povzročajo, predstaviti zgolj moške (se pravi, da naj bi nasilje povzročali le moški), in pa dodatno, da z objavo, na kateri je žrtev nasilja otrok, ‘demoniziramo’ moške oziroma očete. In to je ta ‘podrobnost’, ki pravzaprav ni podrobnost – je pomemben dejavnik pri prepoznavanju, preprečevanju in ustavljanju nasilja, ki smo ga ob kreiranju akcije žal spregledale. Zavedamo se namreč, da so tako žrtve kot osebe, ki povzročajo nasilje, obeh spolov in vseh starosti.

Vam in celotni prizadeti javnosti se iskreno opravičujem. Hkrati pa želimo, da bi bil v tej akciji poudarek na nesprejemljivosti nasilja, tudi ob vaši podpori, brez preusmerjanja pozornosti na ‘merjenje moči’ med spoloma.

Iz tega naslova vas obveščam, da bodo dne 23.04.2021 BillBoard plakati ‘popravljeni’ s prelepkom – namesto ‘očetovo znamenje’ in ‘sinovo znamenje’ bo stalo ‘znamenje nasilja’. Ker, kot ste nas pravilno opozorili, nasilje žrtve globoko zaznamuje ne glede na spol osebe, ki nasilje povzroči. Rane ostajajo na žrtvah nasilja še precej dalje po tem, ko se, navzven vidne rane, zacelijo. Torej, kot ste nas pravilno opozorili, spol osebe, ki nasilje povzroči, pri tem ne šteje. Nasilje ni sprejemljivo v nobeni obliki.

Pripominjam, da naša organizacija že več kot 25 deluje na področju preprečevanja in ustavljanja nasilja, predvsem nad ženskami, brezplačno pomoč pri okrevanju od izkušnje nasilja pa zagotavljamo tako ženskam kot moškim. Pri naših prizadevanjih pa brez moškega soglasja in družbenega konsenza obeh spolov ne bi mogle doseči, npr. znižanje dokaznega bremena za postopke po ZPND, v katerih so pretežni obdolženec prav moški.

Kot izhaja iz vsega navedenega, se še enkrat moškim – aktivnim in nenasilnim očetom – in celotni javnosti ne glede na spol, ki jih je naša objava prizadela in vznemirila, v imenu naše organizacije  DRUŠTVO ŽENSKA SVETOVALNICA iskreno opravičujem. Hkrati, kot odgovorna oseba naročnika akcije ZNAMENJA, osebno in v celoti prevzemam vso odgovornost.  

Ponavljam in poudarjam: tako kot vi, tudi me zagovarjamo dejstvo, ki ne bi smelo biti več tabu, da je lahko žrtev nasilja vsakdo, ne glede na spol, starost in druge osebne okoliščine. Enako velja za osebe, ki nasilje povzročajo.

Da povzamem, v naši akciji ZNAMENJA smo nehote nakazale, da naj bi nasilje povzročali zgolj moški. Zavzemamo stališče, da to ne drži. Hkrati pa v naši organizaciji upamo, da bo ta dogodek doprinesel k spoznanju, da nihče nima monopola nad ‘biti žrtev’, saj zaradi nasilja trpi vsaka oseba, ki je žrtev, torej enako ženske kot moški.

Še resnica, ki mi jo je pred kratkim zaupal moder mož: mnenje ni dejstvo. Želim pa, da bi naš trud, skupen trud v prihodnje prinesel tako pravico kot rezultat.

S spoštovanjem in prijaznimi pozdravi,

Lucija UŽMAH, predsednica nevladne organizacije DRUŠTVO ŽENSKA SVETOVALNICA.

Ge. Užmah se zahvaljujemo in sprejemamo njeno opravičilo. V pogovorih smo ugotovil, da nas več stvari povezuje kot ločuje in se veselimo skupnega delovanja za dobrobit otrok v prihodnje.

Društvo za (ne)nasilno komunikacijo

Društvo je reagiralo skladno s svojo reputacijo. Pobrisalo je svojo objavo slike pretepenega otroka na Instagramu in Facebook-u namesto nje objavilo tole:

SOS telefon

Društvo SOS telefon nas ni kontaktiralo, niti ni, kot nam je znano, objavilo nobenega opravičila

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja