Konferenca “Uravnoteženo starševstvo”

Sporočilo za javnost

Posnetek predavanja najdete tu…

DOOR, društvo za otroke, očetovstvo in resnico, je v sodelovanju in ob finančni podpori Društva očetov Slovenije in 6 društev staršev iz 5 držav Zahodnega Balkana, je 27. 10. 2021 izpeljalo mednarodno konferenco na temo problematike razveznih postopkov z naslovom “Uravnoteženo starševstvo”.

V uvodnem referatu je generalni direktor Direktorata za družino pri MDDSZ, Dušan Mikuž, predstavil Družinski zakonik.

Sledile so predstavitve stanja v posamezni državi na področju razveznih postopkov predstavnikov 6ih društev (NVO) iz regije:

 • DOOR – Društvo za otroke, očetovstvo in resnico, Slovenija
 • Društvo očetov Slovenije, Slovenija
 • Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo,
 • Udruga za ravnopravno roditeljstvo Bosne i Hercegovine,
 • Iniciativa za zajedničko roditeljstvo Makedonije,
 • Udruženje očeva Srbija

Rdeča nit njihovih predstavitev je bila;

 • da razvezne postopke ureja zastarela zakonodaja
 • da so sodno socialni postopki diskriminatorni, celo koruptivni
 • nezainteresiranost sodstva (v Sloveniji tudi MDDSZ) za spremembe

V referatu društva DOOR smo dodatno predstavili tudi rešitev: Sostarševstvo – uravnoteženo starševstvo, kot novo ločitveno paradigmo.

V svojih referatih je 9 priznanih strokovnjakov iz Slovenije, Nemčije, Belgije, Italije in ZDA iskalo razlage za tako stanje in ponudilo tudi rešitev za ureditev tega občutljivega področja. Rdeča nit njihovih izvajanj pa je bila ugotovitev, da je ravno uravnoteženo starševstvo v največjo korist otrok in da pot do tega cilja pelje preko kompetentnega sodstva.

Marie-France Carlier – sodnica iz Belgije, je spregovorila o ključni vlogi sodnika na družinskem sodišču. Da ta vloga je resnično lahko v korist otrok. A da zahteva izobraženo in kompetentno osebo. Da vloga sodnika ni vladati pač pa svetovati.

Hans-Christian Prestien – sodnik iz Nemčije, je povedal, da tudi v Nemčiji razvezni postopki ne potekajo vedno v korist otrok. Da se dober sodnik mora zavedeti škodljivosti odvzema enega starša za otroka.

Dr. Jorge Guerra González – sodni ekspert iz Nemčije, je spregovoril o nevarnosti odtujevanja otrok, kot izredno resne oblike psihičnega nasilja nad otroci. Da ta, če ni upoštevana, lahko negativno vpliva na odločitve sodišča. To nevarnost najbolje rešuje ravno uravnotežen stik z obema staršema tudi po ločitvi.

Dr.  William Fabricius – psiholog in znanstvenik iz ZDA je na podlagi obsežne raziskave razložil, da ravno uravnoteženo starševstvo preprečuje čustveno nestabilnost pri odraslih osebah, ki so v času odraščanja bili otroci ločenih staršev.

Dr. Vittorio Vezzetti – zdravnik pediater iz Italije, je opozoril, da razvezni postopki niso zgolj pravni in ekonomski problem, temveč, da so v prvi vrsti zdravstveni problem. Še posebej za otroke in še posebej, če trajajo več let. Otroci razveze staršev doživljajo izredno travmatično. Posledice so trajne, celo dedne (epigenetika).

Pomemben prispevek k razumevanju in preprečevanju posledic dolgoletnih razveznih postopkov so s svojimi referati dodali trije slovenski panelisti:

Dr. Milan Hosta, filozof

Izidor Gašperlin, terapevt

Matej Zaplotnik, strokovnjak za odtujevanje otrok

Vsebine/abstrakti predavanj so na voljo na povezavi Predavatelji.

Predstavniki NVO so ob koncu ugotovili, da obstajajo tudi pozitivni znaki izboljšanja stanja:

 • V Makedoniji avtorji nove zakonodaje sodelujejo z NVO.
 • Na Hrvaškem so izredno aktivni z ozaveščanjem javnosti o naslovni tematiki preko organizacije družbenih aktivnosti (i.e. Ravnopravno – Odabrali tate!).
 • V Bosni in Hercegovini se povečuje zavedanje o naslovni tematiki.
 • V Srbiji zgolj posamezniki lahko po sodni poti uveljavijo največjo korist otrok.
 • V Sloveniji je DOOR dosegel pomemben mejnik s predstavitvijo naslovne problematike 14. 7. 2021 v Državnem Svetu. Slednji je (Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstveno in invalide) sprejel sklep, da komisija Državnega sveta za državno ureditev, obravnava izpostavljeno problematiko. Pozitiven znak je tudi verifikacija konference “Uravnoteženo starševstvo” s strani Socialne zbornice Slovenije, kot programa izobraževanja za socialne delavce/ke.
  Društvo DOS pa vzpostavlja podporno mrežo za očete, jih spremlja na CSD in policijo, organizira ućne delavnice, diskusijske skupine in skupine za samopomoč. Opazno je tudi delovanje društa na področju zakonskih in procesnih predlogov ter sprožanje pravnih sankcij proti institucionalnim kršiteljem.

DOOR/DOS si v bližnji prihodnosti želi, da bi MDDSZ po skoraj dveh letih mandata ministra Cigler Kralja, vendarle odprlo svoja vrata strokovnim predlogom in se seznanilo s priporočili, ki sta jih za spremembo Družinskega zakonika pripravila društvo DOOR in DOS.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Share this post

Comments (2)

 • Ferenc Reply

  DOS ni sodeloval pri konferenci. Predsednik DOS je eksplicitno izjavil, da z organizacijo ne želi imeti nič. Je pa kot lastnik dveh podjetji bil sponzor konference.

  13/02/2023 at 20:49
 • Andrej Mertelj Reply

  Spoštovani g. Ferenc Godina,

  Sodelovali smo na tudi s prispevkom, pred konferenco predlagali precej organizacijskih prijemov (glede na 30 letne izkušnje z organizacijo takih dogodkov) vendar žal kot običajno s strani vašega društva ni bilo posluha saj je relevanten le vaš pogled.
  In veseli me, da priznavate vsaj finančni prispevek, brez katerega (sodeč po moledovanju vašega predsednika) ne bi bilo konference. Mislim da je bil to celo edini denar, ki ste ga za organizacijo prejeli.

  In očitno spet: dobrota je sirota!

  Hvala za spotikanje ob moje lastništvo podjetij. Sicer ne vem, zakaj je to pomembno, vsekakor pa ni pravilna informacija, da sem lastnik samo 2 podjetij.

  Lp
  Andrej Mertelj

  24/02/2023 at 09:51

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja