9. september – Mednarodni dan krivo obtoženih

Prizadevamo si, da bi postal 9. september priznan za Mednarodni dan krivo obtoženih. Kot smo nedavno slišali, je kriva ovadba ali krivo pričanje na sodišču kaznivo dejanje, laž, ki pa se pri nas ne kaznuje. Torej sodišča s svojo sodno prakso ne izvajajo zakona (…na sodiščih se laže na polno…).

V opomin na ta naš “praznik” je DAVIA izdala sporočilo za medije, ki prevedeno sledi.

Poziv: Lažne obtožbe so postale globalna grožnja za vse

5. september 2023 – Prejšnji torek so v indijskem mestu Goa aretirali dve ženski zaradi izsiljevanja zaradi posilstva. Ženski sta od poslovnežev izsiljevali denar z grožnjami, da jih bosta lažno obtožili posilstva (1).
Istega dne so mediji poročali o Renee Skoglund, ki je poklicala policijo v Miamiju na Floridi in trdila: “Bila sem posiljena.” Vendar so nadzorne kamere razkrile, da je bila njena trditev potegavščina (2).
V Avstraliji je bil Bradley Lyons lažno obtožen spolnega nadlegovanja mladih deklet. Junija so ga napadli vigilanti, ga brutalno umorili in pokopali v plitvem grobu (3).
V začetku tega leta je Eleanor Williams iz Anglije trdila, da so jo brutalno napadli in posilili trije moški. Vendar je preiskava pokazala, da si je poškodbe povzročila sama (4).
Lažne obtožbe o zlorabah so postale svetovna grožnja. Nedavna mednarodna raziskava je pokazala, da je na milijone ljudi poročalo, da so bili kdaj lažno obtoženi zlorabe (5):
• Indija: 19%
• Avstralija: 10%
• Združene države Amerike: 10 %
• Kanada: 8%
• Argentina: 7%
• Združeno kraljestvo: 4%
• Poljska: 4%
• Španija: 4%

9. september je mednarodni dan krivo obtoženih – International Falsely Accused Day – IFAD, dogodki pa so načrtovani v 13 državah po vsem svetu: Argentina, Avstralija, Bermudi, Brazilija, Bolgarija, Čile, Irska, Izrael, Kanada, Mehika, Nizozemska, Poljska in Španija (6).
V Argentini so shodi načrtovani v 13 provincah in 19 mestih. Argentinska ženska fronta je mobilizirala skupino žensk, ki se osredotoča na obrambo krivo obtoženih moških in žensk (7). Maja je bil v argentinskem senatu predstavljen predlog zakona o kaznovanju lažnih obtoževalcev (8).
Več informacij o lažnih obtožbah je na voljo na spletu (9). Mednarodna zveza za nasilje in zlorabo v družini poziva organe pregona, tožilce in sodnike, naj lažne obtožbe jemljejo resno in lažne obtoževalce strogo kaznujejo.

Mednarodno zvezo za nasilje in zlorabo v družini – The Domestic Abuse and Violence International Alliance – DAVIA – sestavlja 108 organizacij članic iz 34 držav v Afriki, Aziji, Avstraliji, Evropi, Latinski in Severni Ameriki. DAVIA si prizadeva, da bi bile politike na področju nasilja in zlorabe v družini znanstveno utemeljene, potrjevale družino in vključevale spol. http://endtodv.org/coalitions/davia/

Citati:

  1. https://www.canindia.com/goa-police-arrest-2-women-over-fake-rape-case-extortion-racket-26/#:~:text=Goa%20Police%20have%20arrested%20two,a%20false%20complaint%20of%20rape.
  2. https://www.dailymail.co.uk/news/article-12455315/South-Dakota-woman-30-admits-inventing-rape-report-cops-caught-buying-rope-Walmart-claimed-tied-wanted-free-STD-test-cheating-husband.html
  3. https://metro.co.uk/2023/06/26/final-moments-of-dad-tortured-and-killed-over-false-paedo-claims-19013155/
  4. https://www.dailymail.co.uk/news/article-11857499/Asian-grooming-gang-fantasist-jailed-eight-half-years.html
  5. https://endtodv.org/wp-content/uploads/2023/03/8-Country-False-Allegation-Survey-8-3.15.2023.xlsx
  6. https://www.saveservices.org/2023/09/uk-falsely-accused-protest-gains-momentum-for-international-falsely-accused-day-2023-2/
  7. https://www.saveservices.org/2023/09/ayudar-crecer-foundation-calls-on-citizens-and-victims-of-false-accusations-to-raise-their-voice-on-international-falsely-accused-day/
  8. https://realpolitik.com.ar/nota/52816/violencia-de-genero-desde-el-senado-impulsan-ley-para-frenar-escraches-y-falsas-denuncias/
  9. https://endtodv.org/coalitions/davia/false-allegations/

Originalna objava: https://endtodv.org/pr/outcry-false-allegations-have-become-a-global-threat-to-all/

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja