Društvo očetov Slovenije


Moški postajamo vedno boljši očetje svojim otrokom in pogosto prevzemamo vlogo, ki jo je tradicionalno imela mati.

Daleč so časi, ko je bilo družinsko nasilje izključna domena moških – če so taki časi kdajkoli bili. A žal, za razliko od žensk, moški o tem bistveno manj govorimo in molče trpimo. S tem pa pogosto škodimo prav otrokom!

Strani našega društva so namenjene očetom v težavah in sporih z materami, ki:

  • vajine otroke uporabljajo za dosego svojih ciljev in/ali
  • so vam otroke odpeljale (legalno ugrabile) in/ali
  • so vas lažno kazensko ovadile za nasilje in spolne zlorabe in/ali
  • vzgajajo vaše otroke v sovraštvu do vas in/ali
  • zahtevajo neupravičeno visoke preživnine in/ali
  • vam onemogočajo stike z otroki in/ali
  • izvajajo raznovrstne oblike pasivnega nasilja nad vami.

Na žalost očetje v taki situaciji nimamo bistvene pomoči države, malo podpornih organizacij, na nas pa preži nešteto pasti. Težavno je tudi zastopanje na sodišču.

Želimo spremeniti današnjo prakso ter poskrbeti za najboljšo možno prihodnost naših otrok ob največji možni vlogi obeh staršev!

Nadaljujemo z izgradnjo članskih aktivnosti. Na telefonski pomoči beležimo povprečno 5-7 klicev na teden. Spremljanje očetov na CSD se vedno bolj uveljavlja. Delovati je začela Skupina za samopomoč – vabljeni na Zoom sestanke. V marcu bo prva Diskusijsko-učna skupina s pravnim okvirom nasilja v družini. Razpisali smo prve skupne Aktivnosti z otroki za očete.

Ne popuščamo niti z družbenimi akcijami. Predprejšnji teden je bila vložena kazenska ovadba zoper DNK zaradi Kampanje Znamenja. Po obsodbi Oglaševalske zbornice pričakujemo tudi obsodbo na sodišču, saj le tako lahko zarišemo meje in pokažemo, da še tako plemenit cilj ne posvečuje prav vseh sredstev. Ob žalostnem femicidu in posledičnem pozivanju na še večjo diskriminacijo moških sem se odzval z razmislekom, ki ga je poobjavi lo nekaj slovenskih medijev.

V sodelovanju z MNZ smo vse slovenske policijske postaje opremili s plakati našega Društva. Tako želimo čimprej vzpostaviti stik z žrtvami in dvigniti zavedanje, da niso sami.

Šopamo. Fajtamo. Pridruži se nam!

Andrej Mertelj, 6.3.22

Kontaktirajte nas

Z veseljem vam odgovorimo na vprašanja in podamo še več informacij. Pošljite nam vprašanje na info@ocetje.si